wtorek, 8 listopada 2011

Śniadanie to ważne danie...

<br />
Dziecko dobrze rozpocznie dzień,cjeśli rano przygotujemy mu wartościowy posiłek. Śniadanie powinno być nie tylko smaczne ale i urozmaicone. <br />A więc bądzmy kreatywni.<br />
<p>Pierwszy posiłek jest bardzo ważny, bo dostarcza dziecku energi po długiej, nocnej przerwie. Malec powinien dość szybko zasiąść do stołu, najlepiej w ciągu godziny od przebudzenia. Inaczej stanie się marudny i nie będzie miał ochoty nawet na najciekawsze zajęcia. Na talerzu powinno się znaleść pełnoziarniste pieczywo, wędliny, jajka oraz warzywa i owoce.</p>
<p>Dziecko powinno regularnie jeść rozmaite przetwory mleczne.Mogą to być twarożki, serki homogenizowane, jogurty a nawet niewielki ilości żółtego sera. może też pić kakao oraz kawę zbożową.Raz lub dwa razy w tygodniu dziecko chętnie zje kaszkę mleczno-zbożową, lub kaszę manną.Możemy też zrobić płatki śniadaniowe na mleku.<br />Zbożowe co nieco:<br />Ważnym składnikiem śniadańka powinno być pieczywo. Najbardziej wartościowe jest pełnoziarniste,zawiera sycące węglowodany zbożowe, składniki mineralne oraz błonnik. Białe bułki przenne mają śladowe ilości cennych składników , dlatego najlepiej od początku przyzwyczajać malca do jedzenia różnych gatunków ciemnego pieczywa. Maluchy na ogółdośc szybko przekonują się do nowych smaków Godne polecenia są np. płatki z pełnego przemiału. Informacja o tym że produkty są z pełnego  przemiału powinna znajdować się na etykiecie.</p>
<p>Kolorowe dodatki:</p>
<p>Specjaliści od żywienia dzieci podkreślają, że dzieci powinny jeść dużo warzyw i owoców. Są źródłem witamin, kwasu foliowego, potasu, magnezu oraz błonnika, który wspomaga trawienie. Do kanapek które podajemy dziecku dokładajmy zawsze sałatę, plasterki ogórka kiszonego jak i świeżego, pomidora, rzodkiewki, a nawet paprykę. Warto przyzwyczajać malca do smaku szczypiorku oraz natki - można nimi przyozdabiać kanapki oraz dodawać do jajecznicy twarożku czy różnych past do smarowania.</p>
<p><br />Wędliny, jajka i ryby:</p>
<p><br />Produkty te zawierają przede wszystkim pełnowartościowe białko oraz witaminy z grupy B. Cholesterol z jajek wspomaga pracę układu nerwowego. Również kwasy tłuszczowe z ryb kożystnie wpływają na rozwój dziecka.</p>
<p>Więc smacznego. </p>
---
    <p><p>Renata</p>
<p> <a href="http://www.naszedzieci-renata.blogspot.com/" target="_blank">www.naszedzieci-renata.blogspot.com</a></p>
<p> </p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/%22%3Ewww.Artelis.pl%3C/a>
<p>Autorem artykułu jest Renata  G</p>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz